Man bör hålla sig till några generella och enkla regler när det kommer till applicering av ögonfransserum, oavsett vilket serum du väljer.

Första steget är enkelt men en av de viktigaste, du skall se till att din hud är ren. Detta gör du korrekt genom att använda tvål eller skum avsedd för känslig hud. Du skall rengöra området runt ögonen med försiktiga rörelser, använder du kontaktlinser ska du ta bort dem innan du börjar tvätta runt ögonen.
Detta gör man för at få bort alla orenheter och oljor som samlas där.

De effektivaste ögonfransserumen har små spetsiga borstar med för att kunna fördela produkten med hög precision.
Om din hud är ren och torr så kan du börja applicera ögonfransserumet. Du skall börja med att applicera en tunn linje av serum på ögonfranslinjen, detta gör man för att produkten skall sugas in och penetrera genom huden och stimulera hårsäckarna. Det liknar tekniken som man använder när man applicerar eyeliner.
Viktigt att tänka på är att du skall applicera serumet från olika vinklar varje gång.
Till exempel, dag ett börjar du att applicera från näsans håll och drar borsten mot ytterkanten, sedan nästa dag gör du det omvänt från ytterkanten mot inre kanten av ögat. Rekommenderat är att du låter serumet absorbera och torka ordentligt innan du fortsätter med att sätta på dig resterande smink. I vanliga fall bör det absorbera helt in i skinnet inom 10 minuter. Försök också att undvika att få serum i ögonen, skulle det hända så skölj ögat rikligt med ljummet vatten.

Är det farligt att använda ögonfransserum?

Detta är en fråga där svaret är inte helt enkelt, mycket beror på vad som menas med ordet farligt. Man skall alltid ha i åtanke att det finns en risk att få en reaktion av kosmetika och därav bör man alltid vara försiktig. Detta gäller särskilt produkter som används vid ögonen, om du vet själv att du är känslig bör du vara lite extra vaksam och försiktig. Men det skall inte vara någon större risk att använda ögonfransserum än andra kosmetikaprodukter som du hittar på den svenska marknaden då de ska testas och godkännas innan de får börja säljas till konsumenter. Men det som är viktigt att ha i åtanke är att serumet används vid ögonen och därav bör man vara mer försiktig och följa instruktionerna så att du använder produkten på ett korrekt sätt. Detta då det kan skapa irritation i ögonen.

När ögonfransserum var nytt så kom det uppgifter från flertal personer som använt det och fått negativa resultat, vissa med mer allvarliga reaktioner än andra. Det gick runt mycket bilder då på allvarliga bilder av reaktioner vilket också resulterade i att ögonfransserum ansågs som farligt. Som alltid så påpekades vissa märken ut, vissa påpekade att alla serum var skadliga och farliga och borde inte användas. Många av reaktionerna berodde dock med stor sannolikhet på ett ämne som heter PGA, vilket är läkemedels klassat idag och får inte att användas på svenska marknaden i kosmetiska produkter.
Därför är det också viktigt att använda sig av märken som är godkända i Sverige.